“Gergely László mindenki által szeretett, tisztelt, jókedvű, tisztességes színházi ember volt. Sok-sok magyarországi és határon túli színházban dolgozott sikeres rendezőként, vezetőként. Óriási erőfeszítéseket tett a magyarországi nemzetiségi színjátszás fejlesztése és támogatása érdekében. Nagy és fontos álmát, egy állandó, minden hazai kisebbségnek otthonul szolgáló budapesti színház megnyitását immár nélküle kell megvalósítanunk.”

László sokat dolgozott a Nemzetiségi Befogadó Színház megalapításán, mely a magyarországi kisebbségi színjátszás bástyájaként egységesen adna otthont a tizenhárom nemzetiség rendszeres megmutatkozásának. Fontos küldetése volt, hogy a hazai kisebbségi színjátszás megtalálja az összes olyan megjelenési formát, mellyel magyar és nem magyar közönségét egyaránt meg tudja szólítani. Célja volt, hogy a nemzetiségi színjátszás a magyar kultúra szerves részeként minél több emberhez eljusson. Gergely László nevéhez kötődik a Jelen/Lét Fesztivál, a Nemzetiségi Színházak Találkozója, valamint a Nemzetiségi Színházi Fórum és Kollokvium megszervezése is.

Gergely László a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán 1984-ben szerzett diplomát, majd rendezőként dolgozott a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, a veszprémi Petőfi Sándor Színházban, a debreceni Csokonai Színházban és a budapesti Nemzeti Színházban. A békéscsabai Jókai Színházban 1989-től rendező, majd ügyvezető igazgató volt. 1996 és 1998 között az Újvidéki Színház művészeti vezetőjeként dolgozott. 2000-től Szarvason, előbb a Weöres Sándor Regionális Színházban, majd az abból létrejött Cervinus Teatrum szlovák nemzetiségi színházban dolgozott alapító művészeti vezetőként. Ő volt az alapítója és a megbízott vezetője a 2009-ben megnyílt kézdivásárhelyi Városi Színháznak. 2015-ben a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. megbízott ügyvezetője volt. 2010-es megalapításától kezdve elnöke volt a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetségnek.

Lászlót 2016-ban súlyos baleset érte az erdélyi Sepsiszentgyörgyön. Egy erkélykorlát kidőlt mögüle, zuhanása következtében komoly sérüléseket szenvedett. Orvosi kezelései közepette olyan szövődmények léptek fel szervezetében, melyek legyűrték hatalmas életerejét.

Isten veled, Laci, emlékedet szeretettel őrizzük!